TSH

SINONIME, PRESCURTĂRI Hormon hipofizar tireostimulator bazal, Tireostimulina
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Chemiluminescent Microparticle Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 1 sapt. la 2-8, < 6 luni la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 0.5
FRECVENȚĂ zilnic
PREȚ 30.00 LEI

Consideratii generale:

TSH –ul este un hormon produs de hipofiza anterioara. TSH-ul este o glicoproteina formata din doua subunitati alfa si beta. Subunitatea alfa este asemanatoare cu cea a hormonilor: FSH, LH si hCG , subunitatea beta ii confera specificitate imunologica si biologica.

Rol in organism:

TSH-ul actioneaza asupra glandei tiroide mentinind un nivel sanguin normal al hormonilor T3 si T4. Sinteza si secretia de TSH este stimulata de TRH, un hormon hipotalamic ca raspuns la nivelurile scazute de hormoni tiroidieni din circulatie.

Tsh si bolile glandei tiroide:

Pentru diagnosticul diferential intre hipotiroidismul primar si secundar este necesara si determinarea TSH- ului.
In hipotiroidia primara nivelul TSH-ului este crescut. In hipotiroidia secundara si tertiara TSH – ul este scazut ca o consecinta a afectarii hipofizare sau hipotalamice.
In hipertiroidism TSH –ul este scazut.
Valoarea TSH –ului se foloseste pentru stabilirea unui diagnosticului diferential de hipotiroidie si monitorizarea tratamentului pentru afectiuni tiroidiene. Nu toti pacientii cu hipo sau hipertiroidie prezinta valori modificate ale TSH – ului. Intr-o prima faza a unei afectiuni tiroidiene, subclinica TSH –ul are valori normale. Cercetarile au aratat ca persoane aparent sanatoase cu valori ale TSH –lui > 2.0 µIU/mL au un risc mai crecut de a dezvolta afectiune tiroidiana in urmatorii 20 de ani. Valorile din hipertiroidia tipica sunt de obicei sub 0.01 µIU/mL. Valori intre 0.01 µIU/mL si 0.4 µIU/mL pot indica o hipertiroidie dar poate fi si in cadrul altei boli fara afectare tiroidiana sau in timpul unui anumit tratament.

Nivel scazut de tsh este intalnit in:

Hipertiroidism, deficit de TSH in insuficienta hipofizara sau hipotalimica.
Tratamente cu: aspirina, amiodarona, heparina, nifedipina, piridoxina, T3, agonisti ai dopaminei, glucocorticoizi, analogi ai somatostatinei, carbamazepina.

Nivel crescut de tsh este intalnit in:

Hipotiroidism, cancer tiroidian, rezistenta la hormonul tiroidian, tiroidita.
Tratamente cu: acid valproic, agenti antitiroidieni, benserazida, flunarizina, iodura de potasiu, litiu, metoclopramid, morfina, propanolol, TSH.

Analize recomandate:

Determinarea concentratiei sanguine de TSH.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici