TRATAMENTUL MINIM INVAZIV AL LITIAZEI BILIARE
Litiaza biliară sau prezența ʺpietrelor la fiereʺ, așa cum este cunoscută în limbaj popular, este o afecțiune medico-chirurgicală extrem de frecventă, cu apariția manifestărilor clinice încă de la vârste tinere.
Această afecțiune presupune prezența de calculi la nivelul veziculei biliare(colecistului), care reprezintă un rezervor de bilă, favorizată cel mai frecvent de depunerile de colesterol la acest nivel și a căror prezență favorizează apariția simptomelor specifice, după mese bogate, colecistokinetice (grăsimi, afumături, prăjeli).
CARE SUNT SIMPTOMELE LITIAZEI BILIARE ȘI CUM PUNEM DIAGNOSTICUL?
Litiaza biliară și apariția simptomelor sale apar de regulă în prezența unor factori de risc. Printre cei mai frecvent întâlniți în practica curentă cităm sexul feminin, cu vârsta de peste 40 de ani, sedentarismul, sarcina, dietele bogate în colesterol sau obezitatea.
Litiaza biliară poate fi uneori o boală asimptomatică, dar apariția simptomelor trebuie să alarmeze pacientul și să îl oblige la prezentarea la medic.
Principalele simptome ale bolii apar în special după mese consistente și sunt reprezentate de :
- Durere intensă la nivelul porțiunii superioare a abdomenului ce iradiază în spate și în umăr
- Greață, vărsături
- Balonare
- Stare generală alterată
Durerea este astfel pricipalul simptom în ʺcriza de fiereʺ, având un debut brusc, o intensitate crescută și forțând de regulă pacientul să se prezinte la medic.
În această fază a bolii diagnosticul litiazei biliare este facil. Primul pas este consultul la medicul de specialitate pe baza simptomelor prezente împreună cu un set complet de analize de laborator.
Cea mai utilă investigație în diagnosticul litiazei biliare este echografia abdominală. Aceasta este o investigație ușor de realizat, neinvazivă și ușor de suportat de către pacient dar extrem de valoroasă în sensul diagnosticului, prin posibilitatea depistării ʺpietrelorʺ la nivelul colecistului, a numărului și dimensiunilor acestora precum și a impactului lor asupra organelor de vecinătate.
CARE SUNT COMPLICAȚIILE LITIAZEI BILIARE ?
Deși este considerată o afecțiune care în fazele inițiale de evoluție este ușor diagnosticabilă și tratabilă, litiază biliară poate da o serie de complicații redutabile :
- Colecistita acută – situația care poate apărea după multiple ʺcrizeʺ și care se caracterizează prin inflamația severă a colecistului, tradusă prin dureri extrem de violente în partea superioară a abdomenului, greață și vărsături. Această fază reprezintă o urgență chirurgicală și trebuie diagnosticată și tratată precoce.
- Migrarea calculilor în căile biliare și blocarea lor la acest nivel – situația în care pacientul va prezența icter (colorația galbenă a pielii și sclerelor), secundar blocării circulației normale a bilei din cauza calculilor blocați
- Pancreatita acută – o afecțiune și complicație severă ce pune in pericol viața. Constă în inflamația pancreasului secundară blocării canalului său principal prin calculi de mici dimensiuni proveniți din colecist. Va fi tradusă prin dureri violente și alterarea profundă a stării pacientului, ce trebuie să se adrese de urgență la medic.
TRATAMENTUL LITIAZEI BILIARE?
Deși durerea ce de regulă apare în cadrul bolii este controlată de pacienți cu diverse diete sau medicamente antispastice, tratamentul chirurgical este singurul capabil să aducă vindecarea completă.
Tratamentul chirurgical al litiazei biliare este reprezentat de colecistectomia laparoscopică – îndepărtarea veziculei biliare împreună cu calculii.
Intervenția chirurgicală se realizează astfel pe cale minimă invazivă, prin abord laparoscopic, evitând intervențiile chirurgicale clasice, cu incizii de mari dimensiuni, greu de suportat de către pacienți.
Avantajele colecistectomiei pe cale laparoscopică sunt reprezentate de :
- Recuperarea rapidă a pacientului, ce va avea doar 3 incizii de 5mm și 10 mm ce ii conferă posibilitatea de a se mobiliza foarte rapid după operație
- Discomfort postoperator minim, spitalizare de scurtă durată
- Risc minim de apariție a complicațiilor plăgilor postoperatorii
- Inspectarea întregii cavități abdominale și posibilitatea diagnosticării și altor patologii, posibil necunoscute de către pacient
Externarea pacientului cu colecistectomie laparoscopică poate fi realizată inclusiv în primele 24-48 de ore de la operație, în funcție și de starea generală a acestuia, vârsta și posibilele patologii asociate.
Principalele recomandări la externare vor avea în vedere elementele de dietă și evitarea temporară, preț de câteva săptămâni, a unor alimente grase, dar fără a necesita ulterior controale periodice multiple.
Articol realizat de Dr. Ghioldiș Andrei-Cristian, Asistent Universitar la Universitatea de Medicină Constanța, medic specialist Chirurgie Generală.
Programările la Dr. Ghioldiș Andrei-Cristian, medic specialist Chirurgie Generală, se pot efectua online pe site-ul: https://routinemed.ro/progamare-online/ sau prin apel la 📞 Nr. 0240 530 751 | 0728 212 508 (Luni – Vineri, între 07:30 și 20:30, Sâmbătă între 08:30 – 16:30).
Ai grijă de sănătatea ta!