Importanța analizelor anuale

healthcare doctor taking sample from test tube using micropipette team microbiologists research laboratory conducting experiment during global pandemic with covid19
  • 2 mai 2022
  • Comment: 0
  • media

Importanța analizelor anuale

Un indicator simplu de accesat al stării de sănătate îl reprezintă analizele de sânge. Analizele pot semnala eventuale predispoziţii, pot preveni din timp complicațiile şi pot evidenţia cât de bine ne îngrijim sănătatea.

Cine recomandă analize?

Medicul de familie este cel care ne cunoaște istoricul medical și care poate face o anamneza și un examen medical amănunțit, dar și orice alt medic specialist în cazul în care ajungeți la o consultație de specialitate.
Analizele pot varia, de la cele uzuale până la analize specifice anumitor afecțiuni și se recomandă în funcție de vârstă, sexul și factorii de risc, iar rezultatele eliberate de laboratorul unde au fost recoltate probele pot fi intepretate de către medicul care a făcut recomandarea.

Examinarea regulată a sângelui are un rol important în menținerea sănătății, fiind recomandate a fi efectuare o dată pe an, indiferent de starea de sănătate. Se recomandă cu atât mai mult în cazul unor simptome persistente și neobișnuite. După vârsta a doua, anumite teste se pot repeta de mai multe ori pe an.

Cele mai importante analize pot fi:
1. Hemoleucogramă completă – este o analiza recomandată pentru depistarea unor afecțiuni cum ar fi anemiile;
2. Trigliceridele sunt un indicator important pentru problemele de insuficienţă renală, diabet zaharat, tulburări endocrine sau chiar probleme cardiace;
3. Transaminazele (TGO și TGP) pot fi întâlnite într-o serie de afecțiune hepatice (hepatite, ciroză);
4. Analiza valorilor calciului și a magneziului în sânge poate depista un deficit, putând demasca și o anemie prin lipsă de fier;
5. Examenul complet de urină ajută la depistarea infecțiilor urinare;
6. Profilul lipidic reprezintă un grup de teste care arată riscul de boala coronariană. Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rău);
7. Glicemia este o analiză foarte utila, ce ne indică cantitatea de zahăr din sânge și ajuta la diagnosticarea diabetului zaharat, ce nu trebuie să lipsesca de pe lista recomandărilor analizelor de rutină.
De ce nu este indicat să mâncăm înainte de prelevarea probelor?

Tot ce mănânci și bei conține vitamine, proteine, și alți nutrienți care pot provoca modificări ale valorilor în sânge.

Abstinența de la mâncare timp de 8-12 ore înaintea prelevării probelor ajută la asigurarea faptului că rezultatele testelor de sânge sunt libere de aceste variabile, ceea ce face că rezultatele testelor să fie cât mai precise posibil.
De asemenea, nu este indicat să consumați alcool cu cel puțîn doua zile înaintea prelevării probelor și să vă odihniți.

Organismul fiecărei persoane este unic iar recomandările medicale ar trebui să fie personalizate pentru nevoile și problemele individuale de sănătate. Prin efectuarea de analize de sânge regulate, puteți obține măsurători exacte ale stării de sănătate actuale care vă vor ajuta să luați măsuri de precatutie, să urmați o dietă sau să vă planificați tratamentul.

La CENTRUL MEDICAL ROUTINE MED veți găși o gamă variată de analize și puteți beneficia de ele prin mai multe opțiuni:
• în baza unui bilet de trimitere decontat CAS, în limita plafonului actual;
• prin asigurare de sănătate privată (în urma unai recomandări medicale);
• contracost.
Puteți consulta aici https://routinemed.ro/analize-medicale/ lista de analize și prețurile și indicațiile recoltare.

Programul de recoltare este de Luni până Vineri de la 07:30 – 15:00.

Pentru informații și programări puteți suna la numerele 0240.530.751 / 0728.212.508 de Luni – Vineri, între 07:30 și 20:30, Sâmbătă între 08:30 – 16:30.

0/5 (0 Reviews)
X