SINONIME, PRESCURTĂRI
CATEGORIE Biochimie
METODĂ Electrochemiluminescence Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 1 saptamana la 2-8, < 1 an la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ zilnic
PREȚ 50.00 LEI

Feritina este o proteina care se gaseste in celulele sistemului reticuloendotelial si in mica cantitate in ser. Are greutate moleculara mare, contine fier si functioneaza ca un compus de stocare a fierului in organism. Fiecare molecula de feritina, atunci cand este complet saturata cu fier, poate contine pana la 20% din greutatea sa fier. Aproximativ 25% din fierul continut de un organism uman adult este prezent sub diferite forme de depozit, iar doua treimi din acesta este stocat sub forma de feritina. Fierul care ramane este continut in hemosiderina insolubila, care este posibil sa reprezinte o forma denaturata de feritina.

Rol in organism: Nivelul seric al feritinei reflecta starea depozitelor de fier din organism. O concentratie de 1 ng/ml de feritina serica este echivalentul a aproximativ 8 mg de fier depozitat in organism. Concentratia medie a feritinei la barbati este de aproximativ trei ori mai mare decit la femeile in perioada fertila.

Dozarea feritinei:

  1. ofera date mult mai precise pentru determinarea deficientei de fier intr-un stadiu incipient. La pacientii aflati in terapie cu preparate de fier administrate pe cale orala masurarea feritinei serice este utila pentru monitorizarea reacumularii de fier in depozite si indica momentul intreruperii terapiei martiale. In afectiunile inflamatorii cronice, infectii acute, neoplasme si in insuficienta renala cronica exista o crestere disproportionata a feritinei serice comparativ cu depozitele de fier. Este necesara asocierea determinarii concentratiei feritinei serice cu alti parametrii pentru a putea determina cu acuratete nivelul incarcarii cu fier a organismului in afectiuni cum ar fi: talasemia, anemia sideroblastica si in determinarea raspunsului pacientilor la terapia cu agenti chelatori ai fierului. Asocierea concentratiei feritinei serice si a volumului eritrocitar mediu face posibila diferentierea cu mare acuratete a deficitului de fier din beta – talasemii.
  2. este utila in monitorizarea pacientilor aflati in tratament cu deferoxamine, un agent chelator de fier administrat in terapia talasemiei.
Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici