SINONIME, PRESCURTĂRI CEA
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Chemiluminescent Microparticle Immunoassay
MATERIAL UZUAL ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 1 saptamana la 2-8
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ zilnic

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este un antigen asociat tumorilor si este o glicoproteina oncofetala cu masa moleculara de 200.000 daltoni si migrare electroforetica in zona beta-globulinelor, apartinand superfamiliei imunoglobulinelor. CEA se gaseste la suprafata celulelor tractului gastrointestinal, celulelor hepatice, pancreatice si in sangele fetal. In urma studiilor clinice s-a demonstrat ca CEA, considerat initial a fi specific pentru cancerele tractului digestiv, in special cancerul de colon, poate fi crescut si in cazul altor cancere precum si in afectiuni nemaligne.

Determinarea CEA seric poate fi utila in monitorizarea pacientilor cu tumori maligne diagnosticate la care se observa modificarea concentratiilor de CEA. Mentinerea la concentratii crescute postoperator a CEA indica existenta unei metastaze sau un rest de tumora maligna. Cresterea persistenta a CEA indica progresiunea tumorii maligne si un raspuns terapeutic slab. O scadere a concentratiei CEA este, in general, indicatorul unei evolutii favorabile, a unui prognostic bun si a unui raspuns terapeutic bun. Pacientii cu niveluri reduse preoperator de CEA dar care au postoperator concentratii crescute de CEA evidentiaza progresiunea afectiunii maligne.

Determinarii concentratiei de CEA s-a dovedit utila in urmarirea pacientilor cu cancer colorectal, de san, plaman si cancer prostatic la care s-a dovedit ca nivelul CEA preoperator se coreleaza cu prognosticul afectiunii. Valorile CEA pot fi crescute si in alte afectiuni nonmaligne, cum ar fi: hepatite, ciroza, boala Crohn, pancreatita, polipoza colica, boli inflamatorii ale intestinului si insuficienta renala. De asemenea se observa valori mai crescute ale CEA la fumatori si in timpul primelor doua trimestre de sarcina.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici