CATEGORIE Microbiologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 1 saptamana la 2-8, < 1 an la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ 2/saptamana

Echinococoza este o afectiune produsa prin dezvoltarea in viscere, in special in ficat si plamani, a larvelor de Taenia echinoccocus. Omul este o gazda intermediara accidentala a parazitului, animalele jucand rolul de gazda. Au fost identificate trei tipuri de Taenia echinoccocus ce pot determina aparitia bolii: Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis si Echinococcus oligartus (prima infectia umana a fost raportata in 1989).

Echinococcus granulosus adult se dezvolta in intestinul cainelui si pisicii unde elimina ouale embrionate. Atunci cand oul este inghitit de om, embrionul este eliberat si strabate mucoasa intestinala, fiind apoi antrenat in circulatia sanguina. Se poate opri in 3 filtre succesive: ficat, plaman si periferia marii circulatii. Majoritatea raman in ficat, restul sunt purtate pana la alte organe: plaman, cord, rinichi, creier, oase. In organe embrionul se transforma in chist hidatic.

Echinococcus multilocularis determina aparitia formei vacuolare de boala, cu multe chisturi mici ce creaza aspectul de „miez de paine”. Agentul etiologic se afla in randul animalelor de padure (vulpe, lup).

Forma vacuolara este mai severa decat cea chistica.

Determinarea calitativa a ac. anti Echinococcus granulosus & multilocularis IgG este utila pentru confirmarea unei infectii cu E.granulosus sau E.multilocularis atunci cand exista o suspiciune clinica sau pentru clarificarea statusului imun.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici