Cum ne protejăm de arsurile solare?

arsurile solare
  • 11 iulie 2022
  • Comment: 0
  • media

Cum ne protejăm de arsurile solare

Lumina solară este esențială pentru organism, o expunere moderată contribuind în mod activ la sinteza vitaminei D, absorbția calciului și a fosforului din alimente, stimularea secreției de serotonină, reducerea stresului și a anxietății.
Însă, o expunere incorectă și excesivă la soare reprezintă un factor de risc ce poate favoriza apariția unor probleme imediate ca arsurile solare sau insolația, dezvoltarea unor boli cu evoluție severă și poate agrava unele afecțiuni deja existente.
Arsurile solare reprezintă reacții inflamatorii ale pielii la acțiunea radiațiilor UV prezente în lumina solară. Cunoscută și sub denumirea de ”decojire” a pielii, arsurile apar în momentul în care pielea începe să devină roșie și se pot manifesta chiar și la 5-7 zile după expunerea solară.
Rapiditatea cu care apar arsurile depinde de tipul de pigment existent la nivelul pielii, dar și de intensitatea și de timpul de expunere la soare. În funcție de severitatea arsurilor există metode de
tratament ce pot fi încercate acasă, dar în cazul arsurilor severe este indicat întotdeauna să se apeleze la sfatul medicului specialist.

Când și cum apar alergiile solare?

Alergia solară este o forma de urticarie care apare în urma expunerii la radiațiile solare și este întâlnită mai frecvent la persoanele de sex feminin. Alergiile solare apar pe un fond predispozant și se manifestă printr-o serie de afecțiuni dermatologice în care apare o erupție de culoare roșie ce provoacă mâncărimi ale pielii.
Există mai multe tipuri de erupții ale pielii cum ar fi urticaria solară ce se manifestă prin apariția de papule și vezicule pruriginoase, ori prin apariția unei regiuni polimorfe sau alte forme de leziuni. Un efect iritativ poate apărea și din cauza produselor cosmetice utilizate în timpul expunerii solare, ce pot produce o reacție de tip erupție. Diagnosticul alergiei solare este stabilit de către medicul alergolog pe baza anamnezei și al examenului clinic al pacientului.

Cum previi arsurile solare

Cea mai importantă unitate de măsură pentru gradul de protejare a pielii este factorul de protecție solară, regăsit în produsele cosmetice cu prescurtarea SPF. Medicii dermatologi recomandă folosirea produselor cel puțin 30 de minute înaintea expunerii solare, produse cu SPF ce poate varia de la 30 pentru adulți, la factor de protecție 50 recomandat pentru copii.
Pentru a preveni apariția alergiei la soare, este indicată limitarea expunerii în special în intervalul 10:00-16:00 când radiațiile UV sunt extrem de puternice, utilizarea cremelor de protecție specifice pentru protecție solară, adoptarea unei vestimentații corespunzătoare și un consult de rutină la medicul dermatolog.

Surse suplimentare de informare:
Medic specialist: Dr. Dimancea Andrei https://routinemed.ro/progamare-online/
Articole:
Healthline, „How Long Does a Sunburn Take to Heal?”: https://www.healthline.com/health/how-longdoes-sunburn-last
WebMD, „Sunburn”: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/sunburn#1

0/5 (0 Reviews)
X