SINONIME, PRESCURTĂRI Acid ascorbic
CATEGORIE Biochimie
METODĂ High Performance Liquid Chromatography
MATERIAL UZUAL plasma heparina
MATERIAL ALTERNATIV ser
TRANSPORT (Temp °C) zapada carbonica
STABILITATE (Temp °C) < 2 ore la 18-25, < 5 zile la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ 2/saptamana
PREȚ 200.00 LEI

Vitamina C sau acidul ascorbic apartine grupei vitaminelor solubile din care mai fac parte vitaminele B1, B2, B6, B12, acidul folic, biotina, niacina si acidul pantotenic. In termeni de structura chimica , vitamina C este gama-lactona acidului oxo-L-gulonic.

In solutii apoase vitamina C formeaza un endiol stabil, care este responsabil pentru caracterul acid al acidului ascorbic. Intr-un mediu cu pH neutru, vitamina C se gaseste preponderent sub forma anionica, in timp ce in medii cu un pH puternic acid se afla in forma de acid protonat.

Vitamina C este foarte susceptibila la oxidare si formeaza un echilibru reversibil cu forma ei oxidata acidul dehidroascorbic. Acest dehidroascorbat este mai apoi hidroxilat ireversibil in acid 2,3-dicetogulonic care reprezinta inceputul descompunerii aerobe a vitaminei C. Acest proces de oxidare continua cu formarea de acid treonic si acid oxalic.

Functiile biochimice ale Vitaminei C sunt numeroase. Pe scurt, are rol de antioxidant protejand organismul de radicalii liberi si de speciile reactive cu oxigen.

Un rol important este acela de a preveni peroxidarea lipidelor. Pe de alta parte elimina aproape complet radicalii hidrofili si are o actiune sinergetica impreuna cu vitamina E.

Un alt rol foarte important este implicarea ei in sinteza colagenului, in procesul de transfer de electroni in timpul hidroxilarii prolinei si lisinei. Hidroxiprolina si hidroxilisina sunt necesare la formarea helixului triplu si la stabilitatea structurii de colagen. Lipsa vitaminei C conduce la structuri de colagen neviabile si in final la boala scorbut.

In acelasi timp joaca si rol in generarea de neurotrasmitatori. Ascorbatul este cofactor al dopamin-beta-hidrolazei care catalizeaza hidroxilarea dopaminei la noradrenalina.

Vitamina C ajuta la transformarea metabolitilor toxici, se presupune ca stimuleaza sinteza citocromului P450.

Numeroase studii epidemiologice indica vitamina C ca factor de protectie impotriva carcinogenezei.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici