SINONIME, PRESCURTĂRI
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Chemiluminescent Microparticle Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 2 sapt. la 2-8, > 2 sapt. la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ zilnic
PREȚ 44.00 LEI

Virusul imunodeficientei umane (HIV) este agentul etiologic al SIDA–sindromul imunodeficientei dobandite si a fost identificat prima data in 1983. Virusul imunodeficientei umane (HIV) este un virus ARN, monocatenar, se transmite pe cale sexuala, parenterala prin contact cu sange contaminat, de la mama la fat. Persoanele cu risc crescut de a face aceasta infectie sunt: homosexualii, politransfuzatii, pacientii transplantati, hemodializatii, toxicomanii. HIV-1 este clasificat in 3 grupuri: M, N si O, cel mai raspandit in randul populatiei fiind grupul M.

EPIDEMIOLOGIE: Date epidemiologice sugereaza faptul ca SIDA este cauzata de cel putin doua tipuri de virusuri ale imunodeficientei umane, denumite colectiv HIV. HIV-1, primul descoperit, a fost izolat de la pacienti cu SIDA si de la persoane sanatoase cu risc mare de SIDA. HIV-1 este transmis pe cale sexuala, prin expunerea la sange sau la produse din sange si de la mama infectata la fat. Anticorpii anti HIV-1 si virusul se izoleaza la 90% din persoanele seropozitive. In 1986 a fost izolat si HIV-2 de la pacientii cu SIDA din Africa.

Morfologie: HIV-2 este similar cu HIV-1 ca tropism celular, interactiune cu receptorii CD4 celulari, efect citopatic in vitro asupra celulelor CD4, structura genomica, mod de transmitere si capacitatea de a produce SIDA. HIV-2 este mai putin patogen comparativ cu HIV-1, perioada de latenta a infectiei cu HIV-2 este mai lunga, cu o evolutie a bolii mult mai lenta, viremiile sunt mult mai reduse. Proteina transmembranara virala (PTM) este o proteina imunogena care este cheia serodetectiei infectiei HIV. Anticorpii produsi impotriva PTM sunt printre primii anticorpi care apar in cursul seroconversiei persoanelor infectate cu HIV. Persistenta anticorpilor anti-PTM este relativ pronuntata pe tot parcursul bolii, ei fiind prezenti practic in toate stadiile, simptomatice si asimptomatice ale bolii. Daca rezultatul pozitiv se mentine, prezenta anticorpilor anti HIV-1 si/sau anti HIV-2 si/sau ai antigenului p24 este posibila. O proba care este depistata pozitiva in mod repetat necesita efectuarea unor teste suplimentare cum ar fi: immunoblotting, imunoprecipitarea sau combinatii ale acestora. Cel mai adesea, aceste teste suplimentare confirma prezenta anticorpilor anti HIV la persoanele cu risc. Rezultatele analizelor de laborator trebuie corelate cu simptomele clinice si istoricul pacientului.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici