FT4

SINONIME, PRESCURTĂRI Tiroxina libera
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Chemiluminescent Microparticle Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 6 zile la 2-8, < 12 zile la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 0.5
FRECVENȚĂ zilnic
PREȚ 30.00 LEI

Consideratii generale:

FreeT4 sau tiroxina libera este un iodo-aminonoacid sintetizat de celulele foliculare ale tiroidei si este pricipalul hormon tiroidian, prezent in sange sub forma unui amestec de T4 liber si T4 legat de proteine serice, cea mai importanta fiind TBG ( globulina de legare a tiroxinei ).

Rol in organism:

FreeT4 este fractiunea biologic activa a tiroxinei si reprezinta 0,03% avand rol de a mentine normala functia tiroidei alaturi de ceilalti hormoni tiroidieni.

Freet4 si bolile glandei tiroide:

Modificarea concentratiilor proteinelor serice determina modificari ale valorilor de T4 total in timp ce valorile T4 liber pot fi normale. De aceea determinarea T4 total nu reflecta cu exactitate starea functionala a tiroidei. Nivelul TBG poate varia fiind influientat de diferite stari fiziologice cum ar fi: sarcina, folosirea contraceptivelor orale si tratament cu estrogeni. T4 total poate creste in timp ce T4 liber pot fi normal.

Pot exista cazuri in care unii pacienti au disfunctii ale glandei tiroide cu nivele TBG alterate dar cu nivel normal al T4 total mascand astfel boala. De aceea este determinarea T4 liber este mai concludenta pentru diagnosticarea unei afectiuni tiroidine decat T4 total.

Valoarea Free T4 este influientata de mai multe medicamente care interfera asupra legarii T4 de proteina circulanta si de asemenea cu metabolismul T3. In cazul hipertoxemiei disalbuminice familiale determinarea Free t4 este neconcludenta. Pot aparea reactii incrucisate intre anticorpii anti T4 si inhibitorii de legare a hormonului. Heparina influienteaza valoarea Free T4 de aceea se evita recoltarea in timpul sau imediat dupa administrarea tratamentului anticoagulant pentru aceasta analiza.

Nivel scazut de freet4 este intalnit in:

Hipotiroidie, deficit de iod, defect de sinteza a tiroxinei, tiroidita cronica, insuficienta hipotalamo-hipofizara, boala Cushing, insuficienta renala, hepatica, metastaze.

Tratamente cu: substante antitiroidiene, litiu, fenitoina, furosemid, metadona, rifampicina.

Nivel crescut de freet4 este intalnit in:

Hipertiroidie, tireotoxicoza, boala Basedow, la debutul unei tiroidite, tumora hipofizara, mola hidatiforma.

Tratamente cu: iod, aspirina, danazol, heparina, propanolol, T4.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici