CATEGORIE Imunologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 5 zile la 2-8, < 6 luni la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 0.5
FRECVENȚĂ zilnic

Lizozimul este o substanta cu actiune bactericida prezenta in granulatiile primare si secundare ale polimorfonuclearelor neutrofilelor. Lizozimul are efect bacteriostatic, prin perturbarea fenomenelor de oxido-reducere si prin blocarea procesele de crestere si diviziune.

Ac. anti citoplasma polinuclearelor neutrofile (ANCA) sunt autoanticorpi directionati cu preponderenta fata de enzimele din granulatiile primare ale granulocitelor neutrofile. Au rol patogen, sunt utili in diagnosticul si monitorizarea vasculitelor si in clasificarea acestora.

Aspectul ANCA in imunoflurescenta poate fi:

  • citoplasmatic (c-ANCA) unde se observa o fluorescenta granulara a citoplasmei, antigenul fiind Proteinaza 3 (PR3);
  • periunclear (p-ANCA) unde fluorescenta este omogen perinucleara si antigenul major este mieloperoxidaza (MPO), dar si lactoferina, elastaza si catepsina G;
  • atipic (x-ANCA) prezinta o fluorescenta cu un pattern mixt, un amestec intre patternul c-ANCA si p-ANCA si care apare de regula in contextul prezentei anticrpilor antinucleari.

Antigenele responsabile sunt nespecifice, putand fi reprezentate de: lactoferina, lizozim, beta-glucuronidaza, catepsina G.

Bolile asociate aspectului c-ANCA sunt: granulomatoza Wegener in (>95%), poliangeita microscopica, Sindrom Churg-Strauss si poliarterita.

Aspectul p-ANCA este asociat cu vasculite primare: glomerulonefrita rapid progresiva pauci imuna, poliangeita microscopica, sindrom Churg Strauss, poliarterita nodoasa. Aspectul p-ANCA mai poate fi intalnit in anumite colagenoze ca sindrom Felty, LES, PR si sindrom Sjongren, precum si in anumite boli inflamatorii gastro-intestinale: colita ulcerativa, boala Crohn si colangita sclerozanta primara. In acestea din urma, antigenele sunt catepsina G, elastaza si lactoferina.

Aspectul x-ANCA apare in: colangita sclerozanta primara, ciroza biliara primitiva, hepatita autoimuna, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida.

Ac. anti lizozim apar in vasculite si in boli inflamatorii ale tubului digestiv.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici