CATEGORIE Microbiologie
METODĂ Complement Fixation Test
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 5 zile la 2-8, < 6 luni la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ zilnic

Genul Listeria cuprinde 7 specii din care numai 2 sunt patogene, cea mai importanta fiind Listeria monocytogenes, care produce rar infectii, extrem de grave, cu atingeri meningeale, mai ales la nou-nascuti si varstnici sau la adulti cu imunitate deprimata.

L.monocytogenes determina listerioza, o boala intalnita deopotriva la animal si la om.

La animal, afecteaza in special ierbivorele care se contamineaza prin consum de furaje contaminate. Animalul poate prezenta septicemie sau meningita (letale), avort sau nastere prematura. Dupa eliminarea produsului de conceptie, animalul ramane purtator asimptomatic gazduind bacteriile in glandele mamare si uter, pe care le elimina ulterior prin lapte.

Omul se contamineaza accidental prin alimente, apa sau contactul cu avortonul sau secretiile animalului bolnav.

La om, cele mai frecvente cazuri apar la nou-nascuti la care contaminarea poate avea loc:

  • transplacentar, in primele ore dupa nastere nou-nascutul prezinta septicemie cu multiple localizari secundare, cu atingere neuro-meningeana
  • la nastere, manifestarile clinice apar dupa 12 zile sub forma unei meningite, mortalitatea atinge valori mari iar sechelele sunt frecvente

La gravide, listerioza este frecvent inaparenta, eventual cu manifestari de tip gripal, febra inexplicabila, simptome urinare, digestive sau chiar icter tranzitoriu. Cel mai adesea diagnosticul este retrospectiv, in urma nasterii unui copil infectat, a nasterii premature a unui copilului infectat sau a unui avort spontan.

La copilul mare si la adult listerioza se manifesta ca o menigo-encefalita si mai rar ca septicemie.

Alte forme de manifestare a listeriozei sunt: conjunctivita, uretrita cronica, pneumonia, angina listeriana insotita de adenopatie cervicala, hepato-spleno-megalia, monocitoza.

Ac. anti Listeria monocytogenes permit diagnosticul listeriozei. Listerioza este o boala cu mortalitate de 20-30%, mai ales la persoanele imunocompromise.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici