CATEGORIE Imunologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 5 zile la 2-8, < 6 luni la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 0.5
FRECVENȚĂ 1/saptamana

Leptospiroza este o boala infectioasa cauzate de bacterii apartinand genului Leptospira, o zoonoza (afecteaza atat oamenii cat si animalele), recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai comuna boala transmisa de la animal la om cu o morbiditate si mortalitate ridicata.

Genul Leptospira, in functie de diferentele antigenice ale invelisului lipopolizaharidic care inconjoara peretele celular, se imparte in doua specii: L.interrogans (patogene) si L. biflexa (saprofite).

Leptospira biflexa este o spirocheta saprofita izolata initial din mediul acvatic. Leptospira biflexa (serovar patoc I) reactioneaza incrucisat cu majoritatea variantelor serologice cunoscute.
La om, boala este determinata cel mai frecvent prin contactul indirect cu apa sau solul contaminate cu urina animalelor infectate si mai rar, prin contact direct cu animalele purtatoare.

Leptospirele patrund in organism prin tegumente si mucoase intacte sau cu leziuni. Pot patrunde si prin conjunctiva, mucoasa nazala sau chiar prin plamani (aerosoli). Leptospirele pot strabate placenta si pot provoca avort sau deces fetal ante-partum.

La om, manifestarile clinice ale bolii pot fi variabile, de la forme usoare pana la forme grave, cu insuficienta renala sau hepatica. Incubatia este de 3-30 de zile, in medie 10-12 zile, debutul fiind caracterizat de febra inalta, greturi, varsaturi, tuse, dureri musculare si eruptii cutanate.

In perioada de stare se pot descrie doua entitati: leptospiroza anicterica (are in general o evolutia autolimitata si se manifesta ca un sindrom pseudogripal) si leptospiroza icterica sau boala Weil (are o evolutie medie sau severa fiind asociata cu sindrom hemoragic si insuficienta renala).

Ac. anti Leptospira devin detectabili in primel 6-10 zile de boala, ating un maxim in 3-4 saptamani, dupa care scad progresiv, ramanand detectabili ani de zile.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici