SINONIME, PRESCURTĂRI Ac. anti neuronali Hu, Aanti-neuronal nuclear antibody type 1 ANNA-1
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Immunofluorescence Test
MATERIAL UZUAL Ser, LCR
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 1 saptamana la 2-8
CANTITATE MINIMĂ (ml) 2
FRECVENȚĂ 1/saptamana

Sindroamele paraneoplazice reprezinta un grup de afectiuni asociate cu un neoplasm identificabil sau ocult, dar care nu sunt datorate invaziei directe sau metastazarii tumorii.
Sindroamele paraneeoplazice neurologice imbraca variate tablouri clinice, ceea ce determina includerea acestora in aproape toate algoritmurile de diagnostic diferential neurologic.

Ac. anti HU sunt anticorpii anti-neuronali cel mai frecvent intalniti in sindroame paraneoplazice neurologice. Neoplasme asociate: neoplasm bronsic cu celule mici, neuroblastom, neoplasm de prostata, stomac, esofag, san.

Polineuropatia paraneoplazica „clasica“ este o neuronopatie senzitiva, descrisa de Denny-Brown (1948), asociata in special cu cancerul pulmonar cu celule mici si cu prezenta anticorpilor anti-Hu.

Alte manifestari neurologice intalnite in cadrul acestor sindroame sunt: encefalomielite, encefalita limbica, rombencefalita, degenerescenta cerebeloasa paraneoplazica, atrofie cerebrala, neuropatie sensitiva, neuropatie disautonoma.

Se recomanda determinarea ac. anti HU in cazul sindromului neurologic inexpicabil cu instalare acuta sau subacuta.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici