SINONIME, PRESCURTĂRI Ac. anti GAD
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 3 zi la 2-8, > 3 zi la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 2
FRECVENȚĂ 1/saptamana

Diabetul zaharat este considerat una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.

Cei mai importanti autoanticorpi decelati in cazul diabetului zaharat tip 1 (DZ1) sunt ac. anti decarboxilaza acidului glutamic (GAD), ac. anti tirozinfosfataza (IA-2), ac. anti insule pancreatice (ICA) si ac. anti insulina (IAA). Acesti autoanticorpi pot fi evidentiati in sangele pacientului cu luni sau chiar ani inainte de manifestarea clinica a bolii.

Decarboxilaza acidului glutamic (GAD, glutamat decarboxilaza) este o enzima care catalizeaza decarboxilarea glutamatului in acid gama-amino butiric (GABA) si dioxid de carbon (CO2). GAD a fost identificat in creier si in celulele insulare ale pancreasului, in doua izoforme codificate de gene diferite: GAD 1 (67 KD in creiar) si GAD 2 (65 KD in pancreas si in creier).

Determinarea ac. anti GAD, ac. anti IA2, ac. anti ICA, ac. anti IAA, este utila pentru:

  • diagnosticul diferential dintre diabetul zaharat de tip LADA (Latent Autoimmune Diabetes of Adults) si diabetul zaharat de tip 2
  • diagnosticul diferential dintre diabetul zaharat de tip LADA si diabet gestational
  • pentru evaluarea riscului de a dezvolta DZ1 la rudele unui pacient diagnosticat cu DZ1
  • pentru monitorizarea prognosticului evolutiei clinice in DZ1
Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici