CATEGORIE Imunologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 1 saptamana la 2-8, > 1 sapt. la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ 1/saptamana

Chlamydophila pneumoniae (Chlamydia pneumoniae), bacterie Gram negativa cu ciclu de viata obligatoriu intracelular apartine familiei Chlamydiaceae, genul Chlamydophila, capabila sa produca atat forme usoare de boala, asimptomatice cat si forme severe, fulminante.

Infectia se transmite exclusiv interuman, prin intermediul picaturilor respiratorii care contin particule infectante. Este cunoscut ca agentul etiologic al unei pneumonii interstitiale atipice comunitare dar si a unor infectii de tip faringita, bronsita, otita, frecvent intalnite la adolescenti si adultii tineri.

La varstnici, cu afectiuni preexistente, este capabil sa produca infectii severe cu tendinta la cronicizare si chiar reinfectie.

In afara de infectii respiratorii, C.pneumoniae a fost asociat si cu meningoencefalita, artrita, miocardita, Boala Alzheimer, scleroza multipla si astmul bronsic.

Fiind o microorganism cu ciclu de viata obligatoriu intracelular, este dificil de izolat si cultivat. Din acest motiv, diagnosticul se bazeaza pe metode serologice care vizeaza determinarea ac. anti Chlamydophila pneumoniae IgG si IgM.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici