CATEGORIE Imunologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 5 zile la 2-8, > 5 zile la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 0.5
FRECVENȚĂ 3/saptamana

Chlamydia trachomatis, bacterie Gram negativa cu ciclu de viata obligatoriu intracelular apartine familiei Chlamydiaceae, genul Chlamydia, capabila sa determine infectii cu localizare genitala si extragenitala.

In cazul infectiilor cu localizare extragenitala, transmiterea se realizeaza cu obiecte contaminate (prosop, batista), sau prin intermediul mainilor, cei mai afectati fiind copiii.
Infectiile genitale au ca rezervor pacientii cu infectie sau leziuni genitale, calea de transmitere fiind cea sexuala.

Trahomul

O infectie conjunctivala care are ca etiologie serovarurile A, B, Ba, C, este endemic in Asia, Africa si bazinul Mediteranei.

Bolile cu transmitere sexuala sunt cauzate de 8 serotipuri notate de la D la K, implicate in:

  • infectii cu localizare joasa: uretrite nespecifice si epididimite la barbati, cervicite si uretrite la femei
  • infectii cu localizare inalta: prostatite, salpingite acute sau cronice, sterilitate tubara
  • localizari extragenitale: conjunctivite foliculare, conjunctivita cu incluzii, pneumonie, rinita sau otita la nou-nascutul contaminat la nastere

Limfogranulomatoza inghinala veneriana (boala Nicolas-Favre)

Cauzata de serotipurile L1, L2, L2a si L3, este o boala cu transmitere sexuala, cu incubatie de 10-15 zile. Pe gland, in vagin sau anus apare un sancru insotit de poliadenopatie inghinala care fistulizeaza.

Diagnosticul serologic consta in evidentierea ac. anti Chlamydia trachomatis IgA si IgG prin metode imunoenzimatice. In infectiile genitale prezenta anticorpilor de tip IgA denota o infectie inalta, activa. Cele mai sensibile metode de diagnostic sunt cele de biologie moleculara: hibridizare ADN/ARN, PCR, a caror sensibilitate este superioara metodelor de cultivare considerate metode de referinta.

Detectia directa a antigenelor C.trachomatis are sensibilitate scazuta fata de metodele de cultivare (dificil de efectuat), sunt recomandate ca metode screening, din probe cervicale, in special in cazul femeilor simptomatice.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici