CATEGORIE Imunologie
METODĂ Enzyme Immunoassay
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 5 zile la 2-8, > 5 zile la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 1
FRECVENȚĂ 1/saptamana

Candida albicans este un fung ubicuitar apartinand familiei ascomicetelor. Este facultativ patogen facand parte din flora normala cutanata si mucoasa. Infectia se poate produce pe cale endogena (flora normala) sau exogena: interindividual (de la mama la nou nascut in timpul traversarii canalului vaginal), si prin echipamentul medical insuficient sterilizat.

Este considerat nepatogen pentru populatia sanatoasa si oportunist in cazul femeilor insarcinate sau pacientilor care sufera de diverse afectiuni (diabet zaharat), in cazul celor tratati intensiv cu antibiotice sau cu imunosupresoare.

Aproximativ 90% din candidoze sunt cauzate de C.albicans. Este o infectie invaziva acuta, superficiala sau subacuta. Infectiile acute determina leziuni la nivelul epiteliului cavitatii bucale, genitale, tegumentelor si unghiilor. Infectiile subacute pot afecta epiteliul aparatului respirator (bronsii, plamanii), inima sau meningele.

La pacientii imuosupresati cu imunodeficenta celulara (de exemplu SIDA), C.albicans poate produce necroza severa in tesuturile infectate si decesul in caz de pneumonie. In acest caz, titrul de anticorpi este extrem de scazut, facand testul inutilizabil.

Testele serologice sunt frecvent utilizate pentru a investiga semnificatia clinica a izolatelor de Candida.

Ac. anti Candida albicans IgA sunt utili pentru diagnosticul unei infectii acute cu C.albicans.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici