SINONIME, PRESCURTĂRI ADN nativ, dsDNA
CATEGORIE Imunologie
METODĂ Immunofluorescence Test
MATERIAL UZUAL Ser
TRANSPORT (Temp °C) 2-8
STABILITATE (Temp °C) < 2 zile la 2-8, > 2 zile la -20
CANTITATE MINIMĂ (ml) 0.5
FRECVENȚĂ 2/saptamana

Anticorpii antinucleari sunt autoanticorpi directionati fata de diverse structuri ale nucleului: acizii nucleici, proteine nucleare, histone.

Metoda standard pentru decelarea anticorpilor antinucleari este imunofluorescenta indirecta. Prin aceasta metoda se pot distinge mai multe aspecte: omogen si/sau perinuclear, patat cu diverse aspecte, nucleolar si centromer, aspecte care se coreleaza cu o anumita specificitate a anticorpilor si ca urmare permite asocierea cu o anumita boala.

Avantajul imunofluorescentei consta in faptul ca alegerea specificitatii pentru o dozare ulterioara este tintita.
Aspectul omogen pe substrat de celule Hep-2 prezinta specificitate pentru ac. anti ADN monocatenar (ssDNA), ac. anti ADN dublu catenar (dsDNA), histone si nucleozom.

Ac. anti ADN dublu catenar se formeaza aproape exclusiv in lupusul eritematos sistemic (LES) si au potential nefritogen. Prezenta lor permite un diagnostic cert de LES. Cu toate acestea, numai 30-40% din pacientii cu LES au anticorpi anti dsDNA.
Reprezinta unul din cele 11 criterii de diagnostic ale LES (conform ACR – American College of Rheumatology), fiind prezenti la aproximativ 70% dintre pacientii cu boala lupica activa.

Comments are closed.

Caută în site

Servicii și Tarife

Ne găsiți și aici